Portocalamov's Blog

Just another WordPress.com site

De 1 Mai am văzut roşu în faţa ochilor. May 9, 2010

Filed under: Reportaje,Uncategorized — portocalamov @ 3:41 pm

uper-ofertă: două mitinguri la preţ de unul, ambele în centrul Capitalei. Primul e condus de Vanghelie şi e tipic de criză: minciunele şi apă chioară. Celălalt e organizat de UNPR. Îi ştiţi, băieţii ăia foarte supăraţi pe partide, că de aia şi-au făcut şi ei unul. Să vedem ce-a ieşit.

Iei un leu de la PeSeDeu?

Vanghelie a promis 10.000 de specialişti în „Huo!“, dar în Piaţa Victoriei s-au adunat abia jumătate. Normal, anul ăsta nu mai e cu mici şi bere: se cern fripturiştii şi fomiştii, rămîn doar ăia care vin din convingere. Cum ar fi tipul cu ochelari de soare, care se scarpină cu pancarta în fund: „Io ştiam că tre’ să fac promoţie la sucuri, nu să vin aicea la vrăjeală, îmbrăcat în jegul ăsta (tricoul roşu cu sigla PSD – n.a.). Dacă mai durează mult mă car, dă-i dracu’ de 400 de mii!“. Ăsta e preţul elanului muncitoresc? Nu prea.

Loredana şi Milena au venit pentru 30 ron („Napolitane, domnu’, în supermarket, nu să crăpăm aicişa de cald ca proastele!“). Un grup de puştani speră la 10 ron de căciulă („Frate, de-o bere-două, acolo“), iar nea Ilie… ei, cu el am fost rău. I-am şoptit conspirativ: „Bre, nea Ilie, au zis ăştia să nu mai vii diseară la partid. Cică îţi dau banii săptămîna viitoare“. Ia te uită, s-a colorat ca tricoul: „Ce faceee? Adică io adun babe de la zece blocuri şi ei vrea să mă fraierească? Huooo, hoţii!“.

Ceva mai încolo, spiritul de protest e la pămînt. Oamenii s-au pus pe asfalt cu tricourile în cap, parc-ar fi o convenţie de Scufiţe Roşii. Preţul? „Nu ştim, cică o să ne dea ceva şi ne rămîn şi tricourile. Da’ noi am venit să ne rîdem, că cică vorbeşte şi… ssst, taci că începe!“ Într-adevăr, microfonul a ajuns la Al-Manahe, primul terorist al limbii române. „Boc ne-a adus la sărăcie, la lipsuri, ne-a adus la foame!“ Cred că Boc i-a adus şi la constipaţie, că pe scenă e flancat doar de umflaţi.

Părăsesc piaţa. În faţa metroului dau peste un ţigănuş cocoşat de pancarte. Ce faci cu ele? „Mînca-ţ-aş, le vînd la ăia care face mitingu’ următor!“

UNPR: Uniunea Naţională pentru Paranoia României

Iniţial am crezut că sînt tot la mitingul lui Vanghelie. Cel puţin aşa-mi zicea culoarea politică din faţa fostului Senat, şi nu mă refer neapărat la roşul de pe tricouri. Merg înspre Piaţa Revoluţiei şi dau peste-o pată de (non)culoare albă: „Noi sîntem din Timiş, cei mai bine organizaţi!“. Cîţi sînteţi? „Numa’ cinci, da’ cei mai bine organizaţi!“ Alături stă grupul din Ilfov. Minoritari şi cam minori de felul lor. Ce partid e ăsta? Îmi silabisesc cu chiu, cu vai, iniţialele. OK, dar ce înseamnă? Pauză de gîndire. S-a făcut lumină: „Uniunea cu România!“. Un grup de băbuţe rurale clasice (broboadă, flanelă, dinţi mai mult nu) sînt mult mai lămurite: „Am venit să ne dea pensii mai mari!“. Ce nume are partidul? „Care partid?“ Mă ia în primire cerberul grupului (o cucoană urbană 100%): „Da’ în ce calitate întrebaţi?“. Contează? „Păi, da, ca să ştim ce răspundem!“ Nu înţeleg, numele se schimbă în funcţie de ăla care întreabă? „Auzi, tu n-ai treabă acasă, ce te tot bagi?“ Ce spun cei intraţi deja în ocolul de susţinători? Nu ştiu. Piaţa Revoluţiei e îngrădită şi intrările-s păzite cu străşnicie: „N-ai talangă (ecuson – n.a.), nu intri! Iar presa decît cu acreditare, că avem lista aici“.

OK, paranoia doar cu ecusonul, dar parcă ăsta e spaţiu public, nu tarlaua lui Oprea. „E miting privat, da?“ Ceva mai încolo, un ins mucalit leagănă un mănunchi de ecusoane: „Care mai vrei o talangă?“. Aş putea să iau, dar n-are sens. M-am lămurit deja şi de calitatea susţinătorilor, şi de aia a conducerii.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s